Skärmavbild 2022-01-28 kl. 19.17.46

Deppiga utsikter i det korta perspektivet

Jag har fått många positiva kommentarer efter mina Nyårsspaningar för några veckor sedan – och tänker försöka mig på ytterligare en uppdatering utifrån tidigare ämnesområden. Här delar jag – lite ostrukturerat, observationer som jag själv använder för att bedöma omvärldsläget. Det går ännu inte åt rätt håll – och faktiskt finns det på det globala planet, få ljuspunkter. 

Först och främst – säkerhetsläget är fortfarande spänt

Angående Ukraina har ju utvecklingen inte ännu gått åt rätt håll utan utfallet är fortfarande antingen de-eskalering eller ett nytt storkrig i Europa. NATO har valt att inte backa undan för ryska krav utan tvärtom krävt att Ryssland lämnar de regioner i Ukraina, Georgien och Moldavien där man fortfarande, direkt eller indirekt ockuperar delar av andra länder. Talet som gavs av NATO:s generalsekreterare och den tidigare norska statsministern Jens Stoltenberg var exceptionellt tydligt och inkluderade även tydliga hänvisningar till samarbetet med Sverige och Finland. Kort och gott: Back off!

Detta har också accentuerats av att Tyskland som på grund av sitt beroende av naturgas för sin energiförsörjning, från Ryssland, hotat att stoppa utvecklingen av Nordstream 2 om Ryssland de facto angriper Ukraina. 

Tyska CDU:s utrikespolitiska talesman Jürgen Hardt, uttalade sig i det tyska parlamentet häromdagen om att Putin använder exakt samma argument för att “skydda medborgare” i andra länder som Hitler använde som ursäkt för att annektera delar av grannländerna.

Den ryska truppuppbyggnaden runt Ukraina inklusive Belarus innebär att man har skapat förutsättningar för ett långvarigt krig, inklusive stödfunktioner såsom ammunitions- och drivmedelsförråd och fältsjukhus, men om Ryssland fortfarande bluffar eller inte vet bara Kreml.

Samtidigt som detta sker hävdar ryska medier att det är NATO som omringar Ryssland och vill ta kontroll över landets energiresurser, vilket visar att man också är aktiv enligt de klassiska ryska principerna vad gäller Maskirovska – vilseledning och desinformation.

Logistiken då – några ljuspunkter? Nej!

På transportmarknaden kan man konstatera att December 2021 var en månad där vi nådde en ny all time low vad gäller förutsägbarhet vad gäller sjöfrakter, där dryga 30% av fartygen kom i tid. Det är såklart inte bra för välmåendet. vad gäller det allmänna läget i världslogistiken.

Inflationsförväntningarna är inte längre förväntningar – utan en realitet

Den senaste veckan har också inneburit en viss börsfrossa i spåren efter, inte bara inflationsförväntningar, utan de facto inflation i USA. Vita Huset twittrar om den starkaste tillväxten sedan 1984 och de stimulanspaket som lanserats under pandemin har skapat ökad konsumtion och därmed, tillsammans med en störd varuförsörjning, skapat prisökningar. Nu varnar FED för räntehöjningar under våren vilket skapar oro på börsen.

Samtidigt ska man konstatera att börsen i allt väsentligt är en andrahandsmarknad för aktier. Den enda gången nytt reellt kapital tillförs är via emissioner – allt annat är hopp och förväntan, det vill säga psykologi.

Men detta skapar, tillsammans med svensk höjd inflation – som enligt flera välplacerade källor till bloggen kommer innebära höjda matpriser under året i en omfattning på över 5% men under 10%. Men eftersom vi alla gärna vill äta sisådär tre mål per dag så innebär det en substantiell påverkan på inflationen som inte kan viftas bort som säsongseffekter, på samma sätt som elpriset. Drivande faktorer för detta är både världsmarknadspriser, ökade transportkostnader, ökade drivmedelspriser och även priser för förpackningsmaterial som papper och plast som återkommande besökare redan är väl införstådda med.

Så – summa summarum, nu kommer vi till en situation där inflationen kommer att ta fart och påverka konsumtionsutrymmet reellt. Det kan å andra sidan innebära att effekterna på räntorna är temporära, då alla förändringar från dagens nollränta idag ses som orimliga och att blotta hotet om en ränteökning kommer leda till lägre konsumtion . (Att jämföra från när jag tittade på mitt första möjliga köpeobjekt som låg på räntor om 11,4%, detta var 1994 och mäklaren tyckte att säljaren hade tur som hade en liten post på 8,41%…)

Men det finns ljuspunkter i tillvaron ändå. Till exempel att PBX finns. Lyssna och följ Detaljhandelspodden – som ju finns där poddar finns, men förslagsvis på LinkedIn för att inte missa några avsnitt.

 

 

 

 

 

 

Dela inlägget

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Skriv ut
Share on email
Email