Skärmavbild 2021-01-27 kl. 10.50.14

Framtidens fysiska koncept: Del 12 – Återvinnaren

Återvinnaren säljer second hand eller andra produkter som inte har någon naturlig försäljningskanal, men gör det i en modern och konceptuell förpackning med ett tydligt why som ger ett kvalitetsuttryck som inte vanligtvis förknippas med second hand.

Länge associerades second hand med försäljning i en risig källare med en distinkt doft av damm med en toppnot av gammal farbror. De moderna koncepten är långt ifrån den bilden och finns i hela spannet från lågpris till lyxsegmentet.

Återvinnaren är på samma sätt som aktivisten värderingsdriven och står för hållbarhet men på ett mer lågmält sätt som är lite annorlunda paketerat. 

Position: Återvinnaren står för hållbar konsumtion och möjliggör också partnerskap med både kunder och tillverkare för att skapa försäljningsmöjligheter av produkter som behöver hitta nya ägare.

Exempel:  Shopaholic Sample Sales, Arkivet, TheRealReal

Shopaholic Sample Sales ligger i Los Angeles och säljer provkollektioner av lokala designers till lågpris, som möjliggör att man kan köpa unika designerplagg och accessoarer innan de kommer ut på marknaden.

TheRealReal ligger i NewYork och har secondhandprodukter från kända varumärken, tillsammans med accessoarer, skor, klockor och smycken genom att de tidigare ägarna lämnar in produkter för värdering och TheRealReal säljer på konsignation och ju större värden man förmedlar desto större andel får den ursprungliga ägaren. De har en paketering som motsvarar plaggen och använder varumärkesshoppar som gör det enkelt att navigera och har både onlineförsäljning och personal shopping som service.

I Sverige finns en lokal variant av TheRealReal som heter Arkivet – med en butiksupplevelse som ligger mycket högt upp och ger produkterna rätta med en modern och fräsch miljö som lika gärna skulle kunna vara en varumärkesbutik på fina gatan, av nivån att döma.

Vi kommer säkerligen få se fler exempel på nyskapande Återvinningskoncept under kommande åren, i takt med att modebranschen transformeras och efterfrågan på second hand plagg ökar.

Imorgon kommer den sista artikeln i denna serie prata om den brinnande heta frågan om lågpris.

Framtidens fysiska koncept: Del 1- Gränsöverskridaren

Framtidens fysiska koncept: Del 2- Curatorn

Framtidens fysiska koncept: Del 3- Ögongodis

Framtidens fysiska koncept: Del 4 – Historieberättare

Framtidens fysiska koncept: Del 5 – Geeken

Framtidens fysiska koncept: Del 6 – Conciergen

Framtidens fysiska koncept: Del 7 – Problemlösaren

Framtidens fysiska koncept: Del 8- Oligopolisten

Framtidens fysiska koncept: Del 9- Ingenjören

Framtidens fysiska koncept: Del 10 – Uppfinnaren

Framtidens fysiska koncept: Del 11 – Aktivisten

Dela inlägget

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Skriv ut
Share on email
Email